PLOMMON

Historia

Något som få vet är att plommonträdet till en början inte fanns naturligt i naturen. Det är skapat av människan i Asien för flera tusen år sedan och spred sig efter det över hela världen.

Plommonträdet är en överlevare som trivs för det mesta, även när naturen bjuder på tuffare väder. Den stora bonusen – vackert virke såklart, men också kilovis av härlig frukt.

plommon

Egenskaper & användning

Plommonträdet är vanligt i svenska trädgårdar och planteras mest för att trädet är vackert och frukten är god. Det är däremot ovanligare att själva virket används.


Plommonvirket är vackert och dyker upp i många nyanser som ljusgult, brunt, rött, violett och grönt. Träet har tydliga årsringar med en fin mönstring och lämpar sig väl för träsnideri och svarvning eller till att skapa mindre inredningsdetaljer och möbler. På 1700-talet användes virket ofta till att skapa intarsia (trädekorationer).

plommon

AlmaForm

Anledningarna till att vi på AlmaForm väljer just plommonvirket är flera. Dels är det ett ovanligt virke som sällan används till snickerier där ovanligt gör att vi kan skapa unika produkter – det tycker vi är bra.

Dels är virket hårt, men ändå lätt att bearbeta. Vi gillar också virket för dess fina ådring och för de läckra färgskiftningarnas skull.

Fakta & text: Ann-Sophie Gottryder

×