lönn

Historia

Smaken av lönnsirap på nygräddade pannkakor. Lek och bus med lönnens klibbiga frökapsel som ser ut som en näsa – på näsan. Fantastiska och vackra höstfärger i gult, orange och rött – blodrött.

Lönnen är uppskattad för så mycket och då har vi inte ens kommit
till dess användbara virke ännu.

lönn

Egenskaper & användning

Lönnen invandrade till Sverige för cirka 7000 år sedan och finns så högt upp som i södra Norrland. Det är ett härdigt lövträd som också är väldigt användbart. Det har till exempel ett högt bränslevärde och nyttjas till kol- och brikettillverkning. Förr tillverkades brödkavlar och mangelrullar av lönnens virke, men även stråkinstrument.

Idag är användningsområdet större där virket används till bland annat möbler, leksaker, gevärskolvar, räfsor, verktygshandtag, faner och parkett. Lönnträet är vitt/gulvitt – ljusbrunt i färgen.

Lönn

AlmaForm

Orsakerna till AlmaForms val av lönnvirket är flera. Virket har ibland en vågig fiberstruktur, vilket ger ett härligt flammigt mönster. Träet är hårt, tungt och elastiskt och samtidigt lättarbetat. Årsringarna är tydliga och ibland vackert flammiga med ett fint skimmer som bidrar till virkets skönhet.

Även möjligheterna till ett mångsidigt skapande av olika produkter är en viktig orsak till valet av lönn. Gillar man ljusa trädslag blir lönn gärna en favorit.

Fakta & text: Ann-Sophie Gottryder

×