Om AlmaForm

Kreatören & hobbysnickaren – två enTRÄprenörer som hittat varandra

När du kliver innanför dörrarna hos Almaform slår doften av nysågat trä emot dig. Både snickarverkstan och kontoret är inbjudande. Detaljerna visar att inget lämnats åt slumpen.

Att företaget startade är ingen tillfällighet. AlmaForm har alla de grundstenar som behövs för att bli framgångsrikt. De färdigheter och erfarenheter som paret Alexandra Németh och Manfred Gottschlich har samlat på sig, har de nu tagit med sig in i sitt nystartade och gemensamma bolag AlmaForm.

Manfred är uppväxt i en entreprenörsfamilj och började arbeta tidigt i verkstadsföretaget som hans föräldrar startade. Han jobbade i produktionen där han svarvade, svetsade, mätte och konstruerade. När skoldagen var slut kunde han inte komma fort nog till verkstan för att jobba och åren i familjeföretaget blev många. De senaste 15 åren har Manfred varit delägare och styrelsemedlem i bl.a O´Learys, Interoc och M.O.B.A.

Hans entreprenörskunskaper har kommit väl till nytta och javisst, han tycker det är givande att arbeta som styrelseproffs. Men han längtade efter att återigen bli smutsig om fingrarna trots att han under åren haft sin egen snickarverkstad i hemmet och skapat sig olika snickeriprojekt. Det var dags att återvända till verkstan igen där resultatet nu har blivit AlmaForm.

Alexandra visste tidigt att hennes väg var en annan än föräldrarnas, som är läkare - hon är familjens kreatör. Att skapa med färg och form var en stor passion redan som liten och liksom Manfred har Alexandra gått på University of Life - dvs började jobba direkt efter gymnasiet. Första jobbet blev på fotomodellagenturen MIKAs, där hon startade upp och drev avdelningen People i fem år.

Som 24-åring startade hon sedan sitt första egna bolag, Odds & Ends, där hon hjälpte privatpersoner med deras nyinköpta "Hemdatorer" (stort och nytt på 90-talet). Företaget jobbade även med installering och utbildning i ett bokningssystem för modellagenturer - något som tog Alexandra till London, München och Köpenhamn. Väl tillbaka i Stockholm blev det olika reklambyråer, bl.a många år på Lowe Brindfors. När barnen kom startade hon den egna reklam- och webbyrån Grundform Sthlm AB, för att kunna bestämma över sin egna tid - och har jobbat med detta bolag sedan 2003, med främst grafisk profilering, webbsidor och marknadsföring. Något som kommer väl till pass nu med AlmaForm.

OM ALMAFORM

En helhet

Att Alexandra och Manfred bestämde sig för att flytta ihop sommaren 2021 blev själva startskottet för AlmaForm – som de skämtsamt kallar sitt 5:e barn (de har 2 st barn var).

Men vad är den egentliga anledningen till att AlmaForm blev till?
- Kärlek, skaparlust och viljan att göra något tillsammans med mottot: "har man aldrig försökt kan man inte heller lyckas”.

För att lyckas behöver man våga – och mod finns det gott om hos både Alexandra och Manfred. De är målmedvetna och ambitiösa, vågar satsa och har visioner för AlmaForm. Dessutom älskar de båda trä!

De har ett helhetskoncept som täcker in alla delar: skapande-, sälj- och entreprenörsdelen. Öga för funktion och design. Detta i kombination med Manfred – den noggranna finmekanikern och Alexandra – den kreativa administratören. Lägg sedan till deras entusiasm och kunskap om detaljer med viljan att skapa snygga och exklusiva produkter som inte finns i handeln. Då blir det en helhet.

Om AlmaForm

Unika inredningsdetaljer i trä

Det sågas, limmas och slipas fram alster i snickeriverkstan. Skärbrädor, smörgåsbrädor, coasters, kryddlådor, specialbeställningar i träslag som alm, valnöt, lönn, ek, körsbär, plommon, päron och poppel.

Produkterna som tillverkas är både unika och exklusiva. Inget lämnas åt slumpen. Träet som används till alla alster är hanterat och förberett på bästa sätt samt kommer från hållbar skog med godkända leverantörer. Inga sneda produkter eller sprickor här inte. Bara bästa kvalitet av bästa träslag.

Kul är också att AlmaForm använder återvunnet trä som blir nya inredningsdetaljer. Gamla träsaker och möbler återvinns, bearbetas och snickras till i verkstan. Resultatet blir nya, spännande produkter att smycka hemmet med. Träpanelen från en 70 år gammal ladugård har tex blivit del av en ny kassadisk hos blomaffären Blomsterpinglan.

Hantverket som AlmaForm står för är genuint och modernt på samma gång. Modernt för att sättet att producera säkerställer kvalitén och genuint för att produkterna är tillverkade för hand, där både tid och kärlek läggs på att skapa varje produkt. Allt som tillverkas har också en mening och funktion. Snyggt och smart går hand i hand.

Kom gärna och hälsa på i snickarverkstadan! Ta en kaffe. Känn, lukta och titta på produkterna. Tänk – kanske något av alstren hamnar i ditt hem framöver. Vi hoppas det!

Fakta & text: Ann-Sophie Gottryder

×